Meer over de PTA
PTA staat voor Programma van Toetsing en Afsluiting.
In het PTA staat beschreven welke stof je binnen een bepaalde periode gaat behandelen en hoe de vakdocenten dat gaan beoordelen. Bij het vaststellen van dat programma volgen wij de adviezen en richtlijnen van landelijke organisaties zoals bijvoorbeeld het SLO. Daarnaast houden wij in de bovenbouw rekening met het landelijke examenprogramma. Het vak informatica kent GEEN centraal examen. Wij toetsen daarom aan de hand van 5 theoretische toetsen en meerdere praktijkopdrachten.
​
In het voorbeeld van informatica bestaat het examenprogramma uit 6 verplichte domeinen en 12 keuzedomeinen, waarvan wij 2 keuzedomeinen moeten verwerken voor havo en 4 voor vwo. De inhoud van deze domeinen vertalen wij naar lesmateriaal. Daarbij gebruiken we als rode draad de online methode van uitgeverij "instruct". Daarnaast ontwikkelen wij zelf veel lesmateriaal.
​
​

Voor de planning van ons programma hanteren wij een vast format. Een periode start steeds met een aantal weken theorie afgesloten door een toets. Daarna krijgen alle leerlingen een basis praktijkopdracht die aansluit bij de theorie. Als je deze basis onvoldoende afrondt, krijg je een versterkingsopdracht. Rond je dit wel goed af, dan krijg je een keuzeopdracht. Uiteindelijk komen alle domeinen aan bod.
​
Ons programma ziet er als volgt uit;

MIJN EERSTE COMPUTER
In dit trimester leer je alles over hardware. In de basisopdracht ga je jouw eigen PC samenstellen. In de keuzeopdracht ga je een GamePC of computernetwerk bouwen. Maar als je tegen die tijd genoeg hebt van hardware, dan mag je bijvoorbeeld in Virtual Reality het klaslokaal van de toekomst bouwen.

MIJN EIGEN HUIS
In de tweede periode ga jij jouw eigen huis automatiseren. Je ontdekt de wereld van Internet of Things en domotica. Je leert hoe je flowcharts moet maken en hoe je de software moet ontwerpen voor jouw eigen smarthome. Je gaat ook praktisch aan de slag met het programmeren van hardware, we noemen dat physical computing.

MIJN EIGEN WEBSITE
In de derde periode leer je alles over websites en apps. Je leert hoe je zoiets moet bouwen, maar ook over hoe dat werkt aan de achterkant; wat is informatie, wat is data, hoe slaan we dat op en hoe kunnen we dat laten zien in een website of app. En hoe zit dat met design? Nu ga je ontdekken hoe dat nu eigenlijk precies werkt!

IK ALS SOFTWARE ENGINEER
In de vierde periode ga je serieuze stappen zetten in de richting van software ontwikkeling. Je gaat leren programmeren in Python. Na de basis mag je hiermee verder gaan of je gaat je op een andere manier programmeren, bijvoorbeeld in GameMaker. Je mag dan dus je eigen game bouwen, gewoon op school, is dat vet?

MIJN EIGEN BEDRIJF
In de vijfde periode ga je een technische oplossing bedenken voor een maatschappelijk probleem. Daarvoor klim je nog eerst iets verder in de boom. Je leert hoe een algoritme werkt en hoe je dat kunt toepassen in een functioneel ontwerp. In de keuzeopdracht mag je dit technisch uitwerken of organiseer jij de businesskant?

VERDER MET INFORMATICA
Vwo leerlingen kunnen zich vanaf nu helemaal uitleven op het vak. Leerlingen hebben grijpmachines gemaakt, robot schaakcomputers, prachtig mooie animaties, websites of apps voor lokale bedrijven, video presentaties, robot gastlessen, prachtige games en soms zijn er zelfs complete ICT oplossingen gebouwd samen met een klant.